Valkeakoski on hyvä paikka elää


Valkeakoskelle aikuisena muuttaneena olen tehnyt tietoisen valinnan, tarkastellut vaihtoehtoja ja päätynyt muuttamaan Valkeakoskelle. Valitettavan usein kuulen syntyperäisten koskilaisten ihmettelevän tätä päätöstä ja usein seuraavassa lauseessa moittivan kaupungin huonoja puolia. Toki kehitettävää aina löytyy, mutta minun mielestäni Valkeakoski on hyvä paikka elää ja yrittää. En ole katunut valintaani!

Tarkastelen mielelläni asioita lukujen valossa ja näin olen toiminut myös arvioidessani Valkeakoskea asuinpaikkana. Kyllä, täällä paitsi asuntojen hintataso on matala, myös asumiskustannukset ovat maltilliset:

Yksikköhintojen muuttaminen asumisen kunnallisten maksujen hintatasoksi onkin hieman haasteellisempaa, mutta tässä minun näkemykseni. Laskelma on tehty ajatellen karkeasti kolmen hengen kaukolämmitteistä asuntoa.

Valkeakoski on tässä vertailussa siis toiseksi halvin ja Tampereen kehyskunnista halvin. Tampereen päätyminen asumiskustannuksiltaan halvimmaksi ei ole yllättävää. Skaalaetu toimii ja tiheä yhdyskuntaverkosto madaltaa kustannuksia.

Laskelma antaa aihetta myös kiittää Valkeakosken kuntayhtiöitä ja luottamushenkilöitä hyvin tehdystä työstä, hintataso on maltillinen! Mutta samalla kehityskohteet ovat nähtävillä: kaukolämmön jakelu Valkeakoskella on haasteellista ja lämmöntuotanto itsessään Valkeakosken Energialle hieman epäkäytännöllistä (käytössä ei ole sähkön- ja kaukolämmöntuotantoon tarkoitettuja yhteisvoimaloita, ainoastaan alueellisia lämpövoimaloita). Myös kuntien yhteisesti omistama Kiertokapula Oy jää valitettavan paljon toiminnassaan Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n tehokkuuden varjoon.

Ei meillä Valkeakoskella nämä asumiseen liittyvät kunnalliset palvelut tai kustannukset huonolla tasolla ole, päinvastoin. Tästä on hyvä lähteä yhdessä kehittämään entistä parempaa, asukkaita palvelevaa kuntaa!