Kirkko ja homoparien vihkiminen


(Valkeakosken Sanomiin 27.3.2017 lähettämäni mielipidekirjoituksen vastine)

Oli surullista lukea 27.3.2017 Valkeakosken Sanomista Marja-Liina Innalan näkemykset homoparien vihkimisestä ja raamatun muuttumattomista opeista. Olin yllättynyt tästä Marja-Liina rohkeudesta ottaa kantaa seurakunnan asioihin, tietäähän hän itsekin että ” naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo. Jos he tahtovat tietoa jostakin, heidän on kysyttävä sitä kotona omalta mieheltään, sillä naisen on sopimatonta puhua seurakunnan kokouksessa” (1. Kor. 14:34-35).

Minua on viime aikoina askarruttanut myös Raamatun tarjoama mahdollisuus myydä oma tytär ikuiseksi orjaksi, mikähän olisi Marja-Liinan mielestä sopiva hinta? (2. Moos. 21:7). Toisaalta jos itse haluaisin orjan, tulee se ostaa naapurikansoilta (3. Moos. 25:44). Käykö turkulaiset omasta heimostaan, tai toijalalaiset?

Olen myös havainnut, että naapurini tekee mielellään lauantaina ja sunnuntaina töitä. Kuitenkin 2. Moos. 35 kieltää sen selkeästi: ”jokainen, joka sinä päivänä tekee työtä, surmattakoon”. Onko minun velvollisuuteni surmata syntinen omin käsin vai onko seurakunnalla tätä varten oma työntekijä?

3. Moos. 11. sanoo, että teidän tulee inhota ja karttaa kaikkia evättömiä ja suomuttomia pikkueläimiä, joita liikkuu merissä, järvissä ja joissa, ja myös kaikkia muita vesieläimiä, joilla ei ole eviä eikä suomuja. Haluaisin kysyä, onko kotiloiden ja muiden pikkunilviäisten ja mustekalojen syöminen suurempi synti kuin homoseksuaalisuus? Entä sian syöminen? En haluaisi luopua pekonista ruokavaliossani.

3. Moos. 21:20 sanoo, että uhraamaan ei saa tulla kukaan, joka on sokea, rampa tai kasvoiltaan tai ruumiiltaan epämuodostunut, eikä kukaan, jolta on katkennut jalka tai käsi tai joka on kyttyräselkäinen tai kitukasvuinen, jonka silmäterä on samentunut tai jolla on ihottuma, rupitauti tai vialliset kivekset. Täytyy myöntää, että joudun käyttämään silmälaseja. Onko määräys ehdoton vai onko pelivaraa? Näen kuitenkin silmälasien avulla hyvin ja tarve uhrilahjoille ilmeinen.

3. Moos 19:27 määrää, että älkää leikatko hiuksianne lyhyiksi ohimoilta, älkääkä leikkaamalla turmelko parran reunaa. Huomaan kuitenkin monien näin tekevän. Onko siitä kuolema sopiva rangaistus? Entäpä tatuoinnit?

Yhteisiä asioita voi ajaa monista lähtökohdista ja erilaisilta arvopohjilta. Koen kuitenkin tasa-arvon ja ihmisoikeuksien olevan absoluuttinen oikeus, täysin riippumattomia vanhoista satukirjoista, pään sisäisistä äänistä tai harhakuvitelmista.

Jani Hinkka, ateisti, kuntavaaliehdokas (Kok)